Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш Николай Хайтов


   „Едно е да ти се иска, друго е – да можеш , а пък трето и четвърто да го направиш.“ – Този цитат е от разказа на Хайтов – „Мъжки времена“ , който е част от книгата му „Диви разкази“ , която излиза през 1967 година. Разказът „Мъжки времена“ е написан през 1966 година , а е екранизиран през 1977 година от режисьора Едуард Захариев , по сценарии на Николай Хайтов, заедно с още един от неговите разкази „Сватба“. Колкото и стара да е творбата, думите на „крадецът на булки” не остаряват. Независимо какъв е занаятът ти и в коя епоха живееш, тези думи ще намерят начин да се докоснат до живота ти. Тези думи са силно обвързани с човешката психика и душевност. Дори днес , в 21 век – в свят с неограничени възможности, думите от тази „много стара история” продължават да са актуални. В моето собстено ежедневие също заемат голяма част. Много пъти ми се е случвало да ми се иска да направя дадено нещо, да мога да го направя, но така и да не достигна до последната част – осъществяването му. Това може да е породено от липса на вяра, достатъчно амбиция или поради купища други причини.
   Значението на цитата от разказа на Хайтов е много точно и дълбокомислено. Чрез него може да се видят три фази на решителност на дадена личност.“Едно е да ти се иска“ – това показва първоначалното желание , да искаш нещо , да мечтаеш за него , да мислиш , да го желаеш. „Друго е да можеш“ – тук вече е фазата , в която мислиш , казваш и си признаваш , че можеш да направиш и изпълниш това , което искаш. “А пък трето и четвърто да го направиш“ – последната част , която е най – съществената , частта на действието , без която целия този процес няма да бъде завършен. Изводът от този израз е , че хората са способни много да искат , мислят и могат , но да го правят са малцина. На ден днешен тези думи са много актуални. Хората днес си мислят , че когато кажат , че искат или могат да направят нещо , то е достатъчно и не стигат до крайната цел , наистина да извършат действието.Имат много възможности и избор в живота , от което им става трудно да бъдат решителни и да действат на време.И така често пропускат много важни възможности , шансове и хора в живота си.
Точно този израз може да се погледна от страната на българина. Той е бил силен , прям , импулсивен, буден , активен , действащ. Но когато попада под Турско робство цялото му ежедневие се променя и българинът губи тези си качества. Той „навежда” глава пред обстоятелствата и умаловажава действията си. Едва през Възраждането се „събуждат ” някои българи, подстрекавани от народните будители, които вдъхват отново вяра в българското. Мощта на действието е много голяма и тогава е доказано , че когато един цял народ се обедини с една обща цел може да постигне всичко.
   Нека се спрем на липсата на действие, защото успеха е 99% работа и 1% шанс. В момента както в САЩ, така и у нас се говори за предстоящите избори. Аз самата имам право на глас и знам за кого ще гласувам, но от много хора се чуват думите : „Аз няма да дам гласа си за никого”. Според мен това не е начинът да накажат избирателите. Това само улеснява тиранията, която се е получила в българската политика. В ежедневието си човек е поставен пред какви ли не избори, но когато става въпрос за нещо значимо, той не предприема действие. И точно тук можем да използваме израза: „едно е да ти се иска, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш”.  Убедена съм, че голяма част от българското общество иска промяна, вярвам че същата тази част може да я осъществи и виждам, че резултатът не се променя. Старата история се повтаря. Новите фактори се оказват, не по-различни от старите. Време е да помислим какво искаме и ако наистина искаме промяна да предприемем третото и четвъртото правило – да действаме. Трябва да започнем с нещо дребно и да се уверим колко е лесно и след това да преминем към по-големите цели.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Колко ни трябваш днес Апостоле!

Какво значи да си ВИП?