Какво значи да си ВИП?



   Представата за ВИП на българска земя е далече от същността на самата абривиатура – “Very important person”. В последното десетилетие тази дума се оказа най-високопоставеният ранг в обществото ни. Всеки иска да бъде ВИП и навсякъде сме заобиколени от ВИП места, ВИП сепарета, че дори и ВИП тоалетни. Всяка новоизгряваща поп-фолк „икона” се смята за елит и ВИП в обществото. Напудрени носове, големи гърди и силикон по цялото тяло! Това ли наричаме ние ВИП-овете? Евтината популярност от страниците на жълтите вестници и от безсъдържателните телевизионни предавания у нас е сигурен начин да си „много важен”. Записваш една песен, заснемаш един клип и вече се изкачваш по стълбичката и се озоваваш чак до Бионсе на сцената. Примери за такива потенциални ВИП-ове са: Адриана и Марина Тошич. А някой дори познава ли ги? Ще се спрат ли хора когато ги видят? Ще поискат ли автограф? Е, аз ще ви отговоря на това – НЕ! Но съществуват и друг вид ВИП-ове. Такива са младежите и подрастващото поколение на известни родители. Те вече имат изградено име и смятат, че след като могат да си позволят да изхарчат над една средна заплата на ден в поредната евтина дискотека, те вече са ВИП. Пишейки това, се опитвам да намеря отговора в главата си на въпроса с какво се занимаваше Ким Кардашян. Спирам да се опитвам и се досещам, че нейната професия е ВИП в шоубизнеса. И честно казано и отива, и очевидно е професионалист. Нека отбележим, че тя е известна не само в Калифорния или в САЩ, а в целия свят, именно с това, че е известна. Предполагам, че има доста кандидати за тази професия.
   Нямам нищо против и предаването „ВИП брадър”. Но нека помислим какъв пример дават ВИП-овете намиращи се в къщата, на хората седнали да гледат през телевизора. Невъзпитани играчи, които по цял ден могат да ругаят, да се държат невъзпитано и да се чудят каква интрига да завъртят този път. Такъв тип хора не трябва да носят това прозвище! Истинските ВИП-ове са хора, които са постигнали нещо в живота и са изградили сами своето име. В България имаме достатъчно такива личности. Това са достойни българи, които никога и никъде не са парадирали с качества и възможности. В момента се сещам за едно българско име известно и познато в цял свят – Христо Стоичков. Той е единственият сънародник, носител на „Златната топка”, както и трикратен шампион на България, петкратен на Испания. Успехите му като футболист и до ден днешен будят възхищение и се гледат и знаят от всеки фен на футбола.
   Да си ВИП е нещо повече от това, да молиш да те пуснат в някой модерен нощен клуб без да си платиш входа. Да си ВИП означава да защитаваш каузи, които правят онеправданите щастливи, да бъдеш пример за подражание. Това е човек пълен с качества, показващ ги на света.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш Николай Хайтов

Колко ни трябваш днес Апостоле!